Education

Some Likely Questions From Jamb Novel In Dependence That Might Be Asked In 2018/2019 Jamb Examination

Some Likely Questions From Jamb Novel In Dependence That Might Be Asked In 2018/2019 Jamb Examination. Today we have bring to you, 73 Likely Questions From the “In Dependent” by Sarah Mayinka, That Might Be Asked In The 2018 JAMB Examination.

in dependence

The questions below are picked from different sources, to consolidate the chances of success of our reader. We advice to read painstakingly, and make sure you study the questions very well, as they might be asked in Jamb examination.

Answers are indicated by this sign (√)

Lets get going

1. “An old man should be contemplating his mortality than dreaming of women” – this statement was stated by who?
a) Tayo
b) Mr. Richardson
√c) Mr. Ajayi
d) Miriam

2. Which day of the week did Tayo leave Nigeria for Oxford in 1963?
a) Saturday
b) Sunday
√c) Monday
d) Tuesday

3. How many people were in the car when Tayo was being taken to Uncle Kayode’s place?
a) three
b) four
√c) five
d) six

4. The names of Tayo’s cousin in England were
a)Modupe and Tunde
b) Tunde and Yusuf
c) Bolaji and Ike
√d) Tunde and Jumoke

5. In 1963, Uncle Kayode returned from abroad as
√a) a senior army officer
b) an engineer
c) a wealthy politician
d) a Professor of English Language

6. ‘You’re off to be a Baliol man’ – who stated this?
a) Tyo’s father
b) Uncle Kayode
c)Ucle Bola
√d) Headmaster Faircliff

7. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

8. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

9. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?
Ans: It is their tradition

10. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

11. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

12. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography

13. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study

14. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

15. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

16. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time

17. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English

18. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women?
Ans: Jane

19. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

20. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman.

21. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
Ans: Pidgin

22. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

23. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility

24. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria?
Ans: Greed and mismanagement

25. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University

25. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife

26. Whose diary did Tayo discover in his study?
(No answer)

Always Visit Gidifans.com For Latest School News And Examination Tips

27. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

28. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house

28. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin

29. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest

30. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students

31. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation
and threats to his life.

32. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?
Ans: To receive an award for his book

33. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

34. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

35. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

36. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

37. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer

38. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

39. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident

40. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years

41.Tayo was offered a job by ____ University in England but turned it down
√a) Birmingham
b) Oxford
c) San Fransico
d) Cambridge

42.Yusuf warned Tayo about his
√ a) criticism of the government
b) alcohol addiction
c) inability to take care of his family
d) loss of interest in organized religion

43. How did Tayo meet Miriam?
a) at a Chinese Restaurant
b) at the University he taught
c) Miram was his family househelp
√d) Miriam was the nurse that attended to his father

44. When Tayo told Kemi of his first visit to the Aureol, Kemi thought the little girl Tayo saw was
a) Vanessa
b) Sister Bisi
√c) Miriam
d) Joy

45. Aunty Bayo was
a) Tayo’s cousin
√b) Uncle Kayode’s first wife
c) Tayo’s father’s last wife
d) Miriam’s sisters

46. Uncle Kayode married Helene in
a) 1963
b) 1984
√c) 1974
d) 1990

47. ____ took Tayo to meet his uncle ____
√a) Akin, in Atan
b) Bayo, In Ibadan
c) Samir, in Ibadan
d) Yusuf, in Aja

48. In 1984, Tayo was Chair of the department of
√a) History
b) PPE
c) literature
d) Law

49. Ike worked in
a) a petroleum company
b) the Ministry of Agriculture
c) the British Administration
√d) the Ministry of Education

50. Why was Tayo unable to talk with the Old man he went to visit the second day he arrived?
a) he was tired and needed to rest
b) the old man had died
c) he felt he still had enough time later √d) he was besieged by visitors all day

51. The old man Tayo met started work with Lord Lugard in
a) 1914
√b) 1912
c) 1942
d) 1960

52. The old man Tayo met had in possession Lord Lugard’s
a) official seal
b) Potrait the press did not have
c) favorite glasses
√d) official robe

53. How many nights had passed by the time Tayo left the Old man’s place?
√a) three 
b) two
c) four
d) just one night

54.What was the cause of Tayo’s mother’s death?
a) heart attack
b) undisclosed illness
c) Gun shots
√d) Car accident

55. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

56. Christine died by?
Ans: Suicide

57. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

58. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde

59. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

60. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’

61. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

62. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism

63. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English

64. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans: Kitchen (in tins) or public baths.

65. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

66. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf

67. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s

68. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy

69. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa

70. Who is Dele?
Ans: The village drunk

71. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman

72. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

73. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

Now that we have the most likely questions from the In Dependent, we can now now discuss other important parts in this novel that were not talked about here.

So what do have to say?

Categories: Education

Tagged as:

Blast 2019 JAMB CBT @ Akahi Tutors, Ile-Ife. Call 08038644328